Ongetwijfeld ken je de bordjes die bij menig café of concert op de muur hangen. Raakt je tas of jas kwijt, dan heb je dikke pech, zo luidt de boodschap. Maar hoe zit dat met de aansprakelijkheid als jouw jas ineens zoekraakt bij de garderobe? De Rechtswinkel AKKU legt het uit.
Wanneer jij je jas laat ophangen bij een bewaakte garderobe, dan sluit je zonder dat je het misschien beseft een bewaarnemingsovereenkomst. Jij geeft je jas af bij het personeel van de garderobe en het personeel belooft op zijn beurt goede zorg te dragen voor jouw jas. Vaak krijg je nog een afgiftebewijs mee. De afspraak die je net hebt gemaakt geldt als een wettelijke overeenkomst.
Als je terug komt blijkt jouw jas weg te zijn. Het personeel wijst je op het bordje naast de garderobe. De tekst op dit bordje valt onder de algemene voorwaarden van de uitbater.
Volgens de wet mogen algemene voorwaarden niet onredelijk bezwarend zijn voor de consument. Dit wil zeggen dat de voorwaarden niet oneerlijk mogen zijn tegenover jou als consument. Als een eigenaar van een garderobe een dergelijke algemene voorwaarde opneemt dan zal hij zélf moeten aantonen dat die voorwaarde niet onredelijk bezwarend is.
Lukt dat niet, dan geldt deze voorwaarde niet. Bordjes die de aansprakelijkheid op deze manier proberen te omzeilen worden in de meeste gevallen als onredelijk bezwarend geacht door de rechter. De garderobebaas is dus in dat geval wél aansprakelijk als jouw jas zoek raakt.
Maakt het dan nog uit voor de aansprakelijkheid of je hebt moeten betalen voor de garderobe of niet? Kort gezegd: nee. Het gaat erom dat er een bewaarnemingsovereenkomst is gesloten. Daarvoor is betaling geen vereiste. De uitbater is in de meeste gevallen dus alsnog aansprakelijk voor verlies of diefstal van jouw jas.
Hoe zit het dan bij een openbare kapstok die niet bewaakt is? Denk hierbij aan de kapstokken bij de kroeg. Je kiest er in dit geval zelf voor om je jas hier op te hangen. Als het blijkt dat je jas later mee is genomen door iemand anders, kan je de kroegbaas hier niet op aanspreken. Je hebt immers er zelf voor gekozen om je jas daar onbewaakt op te hangen en er is in dit geval geen bewaarnemingsovereenkomst gesloten met de uitbater.
Kort gezegd: laat je dus niet op het verkeerde been zetten door deze bekende bordjes. Je kunt je jas met een gerust hart ophangen bij een bewaakte garderobe. De kans bestaat dat je jas kwijtraakt, maar je kunt dan wel een vergoeding eisen van de uitbater. Bij een openbare kapstok zoals in de kroeg heb je helaas wel pech als je jas ineens kwijt blijkt te zijn.
Ben je zelf een jas kwijtgeraakt? Of heb je een andere hulpvraag op juridisch vlak? Neem dan contact op met de AKKU rechtswinkel of kom langs op een van onze spreekuren!