Het is belangrijk om onderhuur goed te regelen. Anders kan het namelijk vervelend lopen. Maar waar moet je precies op letten? Rechtswinkel AKKU legt het uit 👇

Ook al heb je een contract met de hoofdhuurder, zonder toestemming van de oorspronkelijke verhuurder heb je geen recht op huurbescherming.

Onderverhuur is als (hoofd)huurder doorverhuren van je woning of kamer aan een andere (onder)huurder. Er is dan sprake van twee contracten. Een ‘normaal’ contract tussen de huurbaas/eigenaar en de hoofdhuurder, en een tweede contract tussen deze hoofdhuurder en de onderhuurder.Als je onderverhuurt zonder toestemming, dan loop je het risico uit huis te worden gezet.

Als je onderverhuurt zonder toestemming, dan loop je het risico uit huis te worden gezet.

Je kamer onderverhuren is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Als je onderverhuurt zonder toestemming, dan loop je het risico uit huis te worden gezet. Controleer dus altijd je eigen huurcontact en zorg dat je de toestemming zwart-op wit hebt.

Ook de onderhuurder loopt risico, deze heeft namelijk niet dezelfde rechten als een hoofdhuurder en geen huurbescherming als de onderhuur onwettig is. De onderhuurder heeft wel nog een kleine mate van bescherming. Jij bent als hoofdhuurder namelijk aansprakelijk voor eventuele geleden schade.

Als je zelf illegaal onderhuurt, heb je geen recht op huurbescherming.

Als de hoofdhuurder het huurcontract met de verhuurder opzegt of als de hoofdhuurder overlijdt, dan wordt de onderhuurovereenkomst voortgezet tussen de verhuurder en de onderhuurder. De onderhuurder wordt dan hoofdhuurder, Zelfs als de verhuurder geen toestemming heeft gegeven voor de onderhuur. In deze situatie heeft de onderhuurder wel huurbescherming.

Tenzij er in het contract tussen hoofdhuurder en onderhuurder iets anders is afgesproken, zijn de regels van opzegging van het huurcontract zijn hetzelfde als bij ‘normale’ huur, namelijk: de onderhuurder kan opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand en de hoofdhuurder (nu dus onderverhuurder) met een opzegtermijn tussen de 3 en 6 maanden. 

Heb je vragen over onderhuur? Neem dan contact op met Rechtswinkel AKKU. Wij helpen je graag verder met gratis juridisch advies!

Doe mee! Deel dit bericht.