Iedereen heeft wel eens een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) op straat een boete zien uitdelen. Misschien heb je zelf wel eens een boete van een boa gehad! Maar hoe ver gaat de bevoegdheid van zo’n boa nou eigenlijk? Lees snel verder onder de foto.
Buitengewone opsporingsambtenaren helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren of mensen zich aan de wet houden en geen overtredingen begaan, zoals het milieu vervuilen of ergens parkeren waar dat niet mag. Wat een boa mag doen, staat omschreven in de zogeheten akte van opsporingsbevoegdheid. Deze verschilt per boa.
Boa’s hebben dezelfde theoretische opleiding gehad als een politieagent, maar hebben minder bevoegdheden dan een agent. Zo kan een boa je bijvoorbeeld staande houden om je identiteit te achterhalen als hij ziet dat je een overtreding begaat. Hierbij mag hij vragen naar naam en voornamen, geboorteplaats en geboortedatum, adres van inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie en je feitelijke verblijfsadres. Wanneer je je probeert te onttrekken aan het staande houden door weg te lopen, dan ben je niet strafbaar.
Maar let wel op: de boa mag je vastpakken als je jezelf aan het staande houden probeert te onttrekken. Je bent verplicht dit vastpakken te dulden. Onttrek je jezelf aan het staande houden door je met geweld los te rukken, dan kan je worden aangehouden voor wederspannigheid (artikel 180 Wetboek van Strafrecht).
Een boa behoort altijd identificeerbaar te zijn. Ook is het belangrijk om bij het krijgen van een boete op te schrijven hoe de situatie is, en hoe de boa precies optreedt, mocht je later in verzet willen gaan tegen de boete.
Heb je nog vragen over je studentenreisproduct? Neem dan contact op met de Rechtswinkel AKKU of kom langs op een van onze spreekuren!