Stel dat je huisbaas je huis wilt verkopen. Wat zijn je rechten en hoe zit het met een vertrekpremie? De Rechtswinkel AKKU legt het voor je uit. Lees snel verder onder de foto. 👇
Stel je voor: je zit midden in je studententijd en woont al een tijd in een mooi huis midden in het centrum. Je hebt het daar helemaal naar je zin. Opeens komt je huisbaas met de mededeling dat het huis verkocht gaat worden. Ondanks dat iedereen het wonen in het huis heel fijn vind, besluiten jullie akkoord te gaan. Maar terwijl iedereen al bezig is met het zoeken naar een nieuwe woning, ontstaat tussen jou en je huisgenoten een discussie over hoe hoog nou precies de vertrekpremie moet zijn die jullie aan de huisbaas gaan vragen.
Je bent niet verplicht om akkoord te gaan als je huisbaas wilt verkopen.
Het is allereerst belangrijk om te weten dat er in principe niet een verplichting geldt om mee te werken aan een dergelijk plan van de huisbaas. Elke huurder bezit in beginsel over huurbescherming en dus kan de huisbaas niet zomaar de huidige huurovereenkomst veranderen of beëindigen. Ga je hier toch vrijwillig mee akkoord, is het dus zeker redelijk om een vertrekpremie te vragen als tegenprestatie van je huisbaas.
De vertrekpremie is hetgeen dat een huisbaas ter vergoeding moet betalen als hij opeens besluit het huurcontract op te zeggen en alle hurende inwoners eruit moeten. De vertrekpremie, ook wel eens afkoopsom genoemd, is niet wettelijk geregeld. Het is daarom eigenlijk ook altijd per situatie verschillend wat een redelijk bedrag is. Vaak wordt de hoogte bepaald in een overleg tussen de huisbaas en huurders.
Het is slim om de hoogte van de vertrekpremie vast te leggen en de betaling te regelen voordat je uit huis bent. Zo voorkom je gedoe.
Het is handig om de vertrekpremie op te nemen in een beëindigingsovereenkomst zodat hier later geen discussie meer over kan ontstaan. Let er wel op dat je zelf ook gehouden bent aan de beëindigingsovereenkomst. Nadat je deze getekend hebt, kun je dus niet meer besluiten om tóch te blijven. Het is ook slim om ervoor te zorgen dat je de vertrekpremie hebt ontvangen vóórdat je de sleutels van je huis inlevert. Zo zorg je dat je geen gedoe meer hebt terwijl je al uit het huis bent.
Nu blijft alsnog de vraag over wat nou een redelijk bedrag is om in eerste instantie als vertrekpremie te vragen aan je huisbaas. Zoals eerder gezegd, is er niet één gebruikelijk bedrag die altijd toepasbaar is. De hoogte van de vertrekpremie hangt erg af van de omstandigheden. Wat een eerlijk bedrag is om te vragen, hangt van meerdere factoren af. Denk hierbij aan verhuiskosten, de hogere huur van een nieuwe kamer of het aantal maanden dat je nog van plan was om te wonen in het huis.
Het is aan te raden dat je een eigen rekensommetje maakt waarin je dit soort dingen bij elkaar optelt. Wees niet te bescheiden om hier veel dingen bij te rekenen. Voor je huisbaas ligt vaak een grote winst in het verschiet als het huis verkocht kan worden of na een verbouwing voor een hogere prijs verhuurd. Daar komt bij dat je terug kunt vallen op de huurbescherming als je huisbaas niet akkoord wilt gaan. Voor je huisbaas valt er dus veel meer te verliezen!
Het is verstandig om een beëindigingsovereenkomst in een rustig overleg met je huisbaas te sluiten. Zo kun je vaak het meeste uit de onderhandeling slepen. Als je een goede rekensom hebt gemaakt, kan je daarmee ook laten zien hoe je op het voorgestelde bedrag gekomen bent.
Heb je nog meer vragen over de vertrekpremie of huren in het algemeen? Je kan altijd terecht bij Rechtswinkel AKKU. Wij helpen je graag verder met gratis juridisch advies!