Uit de Miljoenennota blijkt dat het kabinet €35 miljoen aan energietoeslag aan uitwonende studenten met een eigen energiecontract gaat geven. Daarmee wordt slechts 5% van alle studenten met torenhoge energielasten geholpen. Reden voor de AKKU Rechtswinkel om de studenten die niet onder deze regeling uit te leggen waarom zij tóch recht op energietoeslag hebben.
Het beleid van de gemeente Nijmegen
De gemeente Nijmegen geeft aan de massale energietoeslagaanvragen van alle Nijmeegse studenten ‘on hold’ te hebben gezet. Mag dit zomaar? Waarom krijgen studenten in Nijmegen geen reactie op hun energietoeslag aanvraag van de gemeente Nijmegen, terwijl de energierekeningen de pan uit rijzen?
Aanvraag gedaan, en nu?
Hoe je energietoeslag aanvraagt, legden we hier al uit. Vervolgens neemt de gemeente acht weken de tijd om een beslissing op je aanvraag te nemen. Beslist de gemeente de behandeltermijn te verlengen? Dan moeten zij aangeven binnen welke redelijke termijn zij alsnog een beslissing neemt. Hierbij moet zij duidelijk aangeven waarom deze termijn redelijk is. Hou dit dus goed in de gaten!
Neemt de gemeente niet binnen de gestelde termijn een beslissing op je aanvraag? Dan kun je een ingebrekestelling sturen. Hierin geef je de gemeente twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen; doen zij dit níet, dan kun je een dwangsom innen. Deze bedraagt maximaal €1.442,-. Na het verstrijken van deze twee weken kan je overigens ook direct in beroep bij de rechtbank om een besluit af te dwingen. In dat geval hoef je dus niet eerst de gemeentelijke bezwaarprocedure te volgen!
Een format voor de ingebrekestelling vind je hier.
Zet de gemeente je aanvraag ‘on hold’, in die zin dat zij voorlopig wachten met het nemen van een beslissing, omdat zij na de beslissing van de Rechtbank Gelderland willen afwachten welke gevolgen deze uitspraak heeft? Juridisch gezien is dit een weigering om een besluit te nemen. Je kan dan direct in beroep bij de rechter, zonder eerst de gemeentelijke bezwaarprocedure te volgen!
Aanvraag afgewezen? bezwaar
Wijst de gemeente je aanvraag af, dan, kun je hier als student bezwaar tegen maken. Dan moet je binnen zes weken een bezwaarschrift bij de gemeente indienen. Dit doe je hier.
Hierbij kun je aanvoeren dat de volgende regels worden geschonden:
- – Gelijkheidsbeginsel. Artikel 1 van de Grondwet bepaalt dat burgers in gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. Het uitsluiten van studenten voor het aanvragen van de energietoeslag is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, zo heeft de Rechtbank Gelderland al geoordeeld. Studenten kunnen namelijk qua financiën en energiekosten in dezelfde situatie zitten als andere financieel kwetsbare groepen, zoals mensen met een bijstandsuitkering.
- – Zorgvuldigheidsbeginsel. Uit art. 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht volgt dat de gemeente bij het voorbereiden van een besluit zorgvuldig te werk moet gaan: ze moet goed onderzoeken waarom het belangrijk is dat jij energietoeslag krijgt. Door studenten bij voorbaat uit te sluiten kijken zij niet langer naar jouw individuele situatie en handelen zij in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel.
- – Motiveringsbeginsel. Uit art. 3:46 van de Algemene wet bestuursrecht volgt dat de gemeente duidelijk moet aangeven waarom zij een bepaald besluit nemen. De gemeente dient een afwijzing van jouw aanvraag energietoeslag dus goed te motiveren. Je aanvraag afwijzen om het enkele feit dat je student bent is dus niet toegestaan!
- – Evenredigheidsbeginsel en verbod van willekeur. Art. 3:4 lid 2 Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat de gemeente tijdens de behandeling van je aanvraag een balans moet opmaken tussen enerzijds het beoogde doel van een besluit en anderzijds de (nadelige) gevolgen van dat besluit. Anders gezegd: wanneer de gemeente besluit je aanvraag energietoeslag afwijst – waar jij de financiële gevolgen van voelt – moet er een goede reden zijn die deze beslissing rechtvaardigt. Is deze er niet, dan handelt zij onrechtmatig.
Bezwaar afgewezen? Beroep bij de rechtbank
Wordt je bezwaar afgewezen? Dan kan je in beroep bij de rechtbank. Dit doe je door een beroepschrift in te dienen en een klein bedrag aan griffierecht te betalen. Dit is het bedrag dat je aan de rechtbank moet betalen om een procedure te kunnen voeren.
AKKU biedt gratis rechtshulp!
Heb je vragen over energietoeslag of hulp nodig bij het opstellen van een ingebrekestelling of bezwaarschrift? Neem contact met ons op via rechtswinkel@akku.nu. Kom ook gerust langs op ons kantoor op de campus van de Radboud Universiteit (Heyendaalseweg 141, Gymnasion, kamer -1.280). Onder het genot van een kop koffie op thee staan we je bij. Hier zijn geen kosten aan verbonden!
Tips?
Neem contact op met het bestuur via info@akku.nu!