Afgelopen woensdag organiseerde AKKU samen met Amnesty International Studentgroup Nijmegen een filmavond in de LUX. Ongeveer 40 aanwezigen keken naar The Feminister, een portret Margot Wallström.

Deze Zweedse minister van Buitenlandse zaken deed de afgelopen jaren veel stof opwaaien met haar feministische buitenlandbeleid. Binnen de VN maakte ze zich hard voor Rights, Representation en Resources voor vrouwen in alle windstreken.

Wallström baarde de afgelopen jaren opzien omdat ze zegt waar het op staat. Ze leverde felle kritiek op Saudie-Arabië en koos stelling voor Palestina. Eerder dit jaar verscheen in het NRC een interview met de Zweedse, en ook daar kun je zien dat Wallström wars is van politiek correcte taal. Liever benoemt ze de problemen die ze ziet hardop.

The Feminister draait binnenkort nog in Wageningen en Arnhem.

Bovenal gaf de film inzicht in het dagelijkse werk van een toppolitica. De filmcrew volgt Wallström op de voet, van de binnenste werkkamers van het ministerie tot belangrijke onderhandelingen in het buitenland. Als kijker krijg je zo iets mee over de politieke spelletjes op een buitenlandse missie, maar zie je ook hoe Wallström omgaat met de vele tegenslagen die ze op haar pad krijgt. Wat dat betreft is Wallström een fantastisch rolmodel.

Voortbouwend op dit portret gingen we na de film in gesprek met Lisa Westerveld, parlementariër voor GroenLinks en in het begin van deze eeuw meerdere jaren actief bij AKKU. We spraken onder meer over uitingen van seksisme, die ook in de Tweede Kamer nog altijd voorkomen. Ook feminisme-expert Asa Ekvall had een interessante bijdrage over de manier hoe mannelijke denkbeelden in Nederland aan de basis liggen van ruimtelijke ordening.

Inclusiviteit is voor AKKU een belangrijk thema. We hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat studenten van de RU ook bij zwangerschap of ouderschap aanspraak maken op flexibel studeren.

Inclusiviteit is echter veel breder dan gender. Zo hebben we ons de laatste jaren ingezet vóór vrijheid van geloof, tegen financiële drempels, en vóór eerlijke selectie. Wil je op de hoogte blijven van deze bezigheden? Volg dan onze partij AKKUraatd op Facebook.

Doe mee! Deel dit bericht.