Eerder deze maand reisde het bestuur van AKKU op een zaterdag naar Utrecht voor een grote bijeenkomst met alle 10 studentenbonden uit de landelijke federatie. Het was een inspirerende dag, waarop de banden in de federatie van studentenbonden weer eens zijn aangehaald.

De federatie van vakbonden komt regelmatig samen voor ALV’s en overleggen, maar reisde dit jaar bijvoorbeeld ook al af naar Den Haag voor de mondiale klimaatstaking.

De belangrijkste spreker op de bondendag was Maarten van Poelgeest. Van Poelgeest was namens GroenLinks lange tijd werkzaam als wethouder in Amsterdam. Maar tijdens zijn studietijd was hij ook al vijf jaar politiek actief, en wel in de studentenvakbeweging. Na zijn voorzitterschap bij de Amsterdamse Studentenvakbond (ASVA) trok in hij het jaar 1987-1988 de kar bij de Landelijke Studentenvakbond.

‘De LSVb in de jaren tachtig, daar moet je niet zo veel van voorstellen. Wij zaten daar met zijn tweeën. De meeste mensen waren actief bij hun lokale bond. Die waren destijds weer veel groter dan nu.’

Maarten van Poelgeest

Onder leiding van Van Poelgeest gingen de bonden massaal de straat op tegen het beleid van toenmalig minister Wim Deetman. Bij de grootste actie kwamen zelfs 35.000 studenten naar het Malieveld. En dat in een tijd zonder internet en zonder mobiele telefoons. Samen met de bestuurders van andere bonden ging AKKU in gesprek over hoe we dat aantal kunnen overtreffen. Met de campagne #Nietmijnschuld zijn we daartoe wel al op de goede weg.

Van Poelgeest schudt de hand van Minister Deetman. Deze twee kwamen later frontaal tegenover elkaar te staan. (05-01-1989)

Gedurende de dag zijn er natuurlijk nog veel meer onderwerpen op tafel gekomen. Zo hebben we informeel de eerste gesprekken gevoerd over de visie Duurzaam Onderwijs van de LSVb, die dit jaar geschreven gaat worden. Daarbij is ook gesproken over de rol van de vakbond in de klimaatbeweging, en zijn er plannen gemaakt om weer samen af te reizen naar aanstaande klimaatacties. Als laatste hebben we gesproken over hoe we nieuws van de LSVb vaker lokaal kunnen verspreiden. Het eerste resultaat daarvan is al te zien is in de vorm van ons bericht over de begroting van het Ministerie van Onderwijs.

Natuurlijk was er ook ruimte voor vertier. Bij deze editie van de periodieke bondendag was de Utrechtse bond VIDIUS gastorganisatie. Zij daagden de andere studentenbonden uit voor een partij Bossabal, een combinatie van voetbal en volleybal op luchtkussen met trampolines.

Doe mee! Deel dit bericht.