Het kabinet heeft vandaag bij de Tweede Kamer het voorstel ingediend om de wet op het hoger onderwijs (WHW) te wijzigen. Centraal in dit voorstel staat het kabinetsplan om studenten met meer dan één jaar uitloop in de bachelor- of mastefase een verhoogd collegegeld in rekening te brengen. Het kabinet wil dit doen om de studierendementen te verhogen en de financiële taakstellingen (bezuinigingen) te behalen.

Vanaf het collegejaar 2011-2012 zullen studenten die meer dan één jaar uitloop op de nominale studieduur van hun bachelor- of de masterfase hebben geconfronteerd worden met een opslag van 3.000 euro bovenop het wettelijke collegegeld (1713,- euro). Het aantal inschrijvingsjaren wordt gebaseerd op basis van de inschrijving bij DUO.

Weinig uitzonderingen
Volgens het kabinet moeten het ene geboden uitloopjaar per fase voldoende mogelijkheden bieden om:
– Van opleiding te wisselen na een negatief Bindend Studieadvies (BSA);
– Van opleiding te wisselen als in de propedeuse blijkt dat de opleiding niet bij de student past;
– Een tweede opleiding naast de eerste opleiding te volgen;
– Extra vakken te volgen;
– Een bètastudie te volgen;
– Een bestuursfunctie te vervullen;
– Te participeren in de medezeggenschap.

De plannen kennen daarom slechts een zeer beperkt aantal uitzonderingen.
1. Studenten met een functiebeperking die op basis van de Wet Studiefinanciering 2000 een extra jaar prestatiebeurs ontvangen mogen één jaar extra uitlopen in de bachelor- of de masterfase.
2. Studenten die ingeschreven staan aan de Open Universiteit worden voorlopig nog niet geconfronteerd met de kabinetsmaatregelen. De Open Universiteit werkt momenteel namelijk nog met een ander systeem om studenten te registreren.

Tweede studie
De maatregel “langstudeerders” geldt alleen voor studenten die het wettelijke collegegeld betalen. Studenten die het instellingscollegegeld betalen blijven buitenschot. Hierdoor hoeven studenten die een tweede studie volgen zich geen zorgen te maken. Tenzij de tweede opleiding gevolgd wordt in de sector leraar of gezondheidszorg. Voor deze groep laatste groep studenten geldt namelijk het volgende. Zij kunnen studeren tegen het wettelijke collegegeld en daarom gaat voor hun de teller qua studievertraging weer op nul. Zo geldt bijvoorbeeld voor de gangbare eenjarige ILS-master dat een student vanaf het derde ILS-jaar extra collegegeld moet gaan betalen.

Financiering van de 3.000 euro boete
Studenten die volgend jaar het extra collegegeld moeten betalen kunnen dit geld bijlenen. Het huidige kredietmaximum van 8.565 euro op jaarbasis wordt door het kabinet echter ongemoeid gelaten. Dit betekend voor studenten die gebruik maken van het collegegeldkrediet (3000 euro + 1713 euro) nog maar maximaal 321,- euro per maand kunnen bijlenen bij DUO. Als een student minder leent voor het betalen van het collegegeld blijft er meer ruimte over om per maand bij te lenen.

Voor studenten die een studiebijdrage van hun ouders ontvangen is van belang dat de extra collegegeldkosten niet kunnen worden afgetrokken bij de belastingdienst. De fiscale regeling aftrek van uitgaven voor levensonderhoud van kinderen zal namelijk buiten toepassing blijven.

Korting van onderwijsinstellingen
Naast studenten worden ook onderwijsinstellingen gekort. Zij ontvangen een generieke korting. Deze zal op basis van een evenredige verdeling over de onderwijsinstellingen aan Den Haag betaald moeten worden. Wat dit precies voor de Radboud Universiteit betekend is momenteel nog onbekend.

Hoe nu verder?
Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Tweede Kamer. De Tweede Kamer zal dit voorstel eerst in de commissie onderwijs behandelen. Daarna volgt nog een plenaire behandeling. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen gaat het door naar de Eerste Kamer. Ook de Eerste Kamer zal het voorstel behandelen en erover stemmen. Pas als de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft goedgekeurd kan het inwerking treden.

Meer informatie?
Het volledige wetsvoorstel, inclusief de Memorie van Toelichting is hier te vinden

Van website AKKUraatd.nl

Doe mee! Deel dit bericht.