Nijmegen 30 december 2011 – Gisteren berichtte het Algemeen Dagblad dat het kabinet denkt over het afschaffen van de basisbeurs en het OV-recht voor alle studenten. Het kabinet hoopt hiermee respectievelijk 800 en 200 miljoen mee te besparen. Studentenvakbond AKKU maakt zich ernstige zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Het afgelopen jaar werd al eerder bezuinigd op studenten door het invoeren van de langstudeerdersboete. Een voorstel voor het afschaffen van de basisbeurs, de studiefinanciering voor de masterfase en het inkorten van het OV-recht ligt op dit moment bij de Raad van State. Met het afschaffen van de basisbeurs voor de bachelorfase hoopt het kabinet een deel van de 10 miljard extra bezuinigen mogelijk te maken.

Studeren is de afgelopen 20 jaar duurder geworden terwijl de studiefinanciering gelijk is gebleven. “Zo zijn de kosten voor levensonderhoud, collegegelden en studieboeken toegenomen” legt Jos Bakker, voorzitter van Studentenvakbond AKKU, uit. “Hierdoor wordt studeren zo duur dat het alleen voor de rijken nog betaalbaar is.” Uit een poll van het EenVandaag jongerenpanel blijkt dat 45% van de jongeren korter zou gaan studeren, ofwel geen master of vervolgstudie meer zou volgen, als de basisbeurs helemaal wegbezuinigd zou worden. “De toegankelijkheid van het hoger onderwijs komt hiermee in het geding” volgens Bakker.

Het is niet zeker dat het extra betaalde geld geïnvesteerd wordt in het Hoger Onderwijs. “Als deze plannen worden uitgevoerd, is het in het belang van de student dat het geld geïnvesteerd wordt in onderwijskwaliteit en niet wordt weg getrokken om elders de balans in evenwicht te krijgen. Dat zou onacceptabel zijn. Als het kabinet echt met deze plannen komt zullen wij in actie komen.” aldus Bakker.’

Doe mee! Deel dit bericht.