Staatssecretaris Halbe Zijlstra stuurde vandaag namens het kabinet een reactie op de bevindingen van de Commissie Veerman. Hij neemt veel van de aanbevelingen van de commissie over. Zo wil Zijlstra strengere selectie aan de poort en een sterkere profilering van universiteiten. De Commissie Veerman presenteerde in april 2010 haar rapport waarin het met nadruk stelt dat het hoger onderwijs veel en snel beter moet.

Hieronder is zijn de belangrijkste aspecten uit de brief weergeven.

Studiekeuze en toelating tot de universiteit
Ten aanzien van studenten schrijft de staatssecretaris dat studenten gedwongen moeten worden keuzes te maken. Een betere voorlichting is daarvoor belangrijk. In het voortgezet onderwijs zal daarom gestart worden met pilots voor studiekeuzebegeleiding. Middelbare scholieren kunnen in dit traject o.a. onderwijs volgen bij de vervolgopleiding. Ook staat het kabinet positief tegenover intakegesprekken. Omdat het voeren van intakegesprekken tijd kost en de studiekeuze kan beïnvloeden wil het kabinet de uiterste inschrijfdatum vervroegen.

Daarnaast krijgen instellingen meer ruimte om hun studenten te selecteren. Onder andere bij programma’s voor excellente studenten (zoals bijv. university colleges) wordt het mogelijk de instroom te reguleren. Deze programma’s krijgen ook de ruimte om een hoger collegegeld te vragen. Ook krijgen instellingen meer vrijheid om zelf selectiemethoden te kiezen. Onder andere de verplichting om (ten minste) 50% van de studenten via centrale loting te selecteren zal vervallen. Het kabinet denkt hierdoor de numerus fixus in vijf jaar af te schaffen.

Tot slot worden de toelatingsmogelijkheden aan universiteiten voor HBO-studenten met een propedeuse ingeperkt. Momenteel moeten universiteiten deze studenten toelaten. Relatief vaak vallen zij weer uit daarom wordt het toelatingsrecht zo veranderd dat universiteiten zelf mogen beslissen over de toelating.

Profilering van universiteiten
Universiteiten moeten zich meer gaan profileren zodat er meer differentiatie ontstaat in het onderwijsaanbod. Dit moet bijdragen tot zwaartepuntvorming in onderwijs en onderzoek. Hiervoor moeten “echte keuzes” gemaakt worden, zo zouden universiteiten bepaalde opleidingen en vakgebieden moeten afstoten.

Momenteel wordt de bekostiging van instellingen gebaseerd op studentenaantallen. Het kabinet onderzoekt of dit veranderd kan worden in een missiegebonden bekostiging. Universiteiten en hogescholen zullen zich dan moeten profileren door scherpe keuzes te maken.

Onderzoek
Universiteiten moeten hun onderwijs en onderzoek meer met elkaar verweven. Daarvoor is kleinschaliger onderwijs en onderwijs dat meer reserach based is een noodzaak. Ook pleit het kabinet bij onderzoek voor meer samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid.

Extra leenmogelijkheden oudere studenten
Het kabinet voorziet een ontwikkeling waarbij steeds meer studenten na het afronden van hun bachelor eerst werkervaring opdoen voordat zij een masteropleiding gaan volgen. Daarom onderzoekt het kabinet momenteel de mogelijkheden of leenfaciliteiten voor studiekosten kunnen worden uitgebreid zodat ook oudere studenten daar gebruik van kunnen maken.

Controle en HBO
Er zal strenger gecontroleerd worden op kwaliteit van het onderwijs en de examinering. Vooral in het licht van de alternatieve afstudeerrichtingen (bij hogeschool InHolland) krijgen controleurs meer mogelijkheden om (tijdelijk) de accreditatie van een opleiding in te trekken.

Tot slot worden in de brief specifiek voor het HBO nog enkele belangrijke aspecten genoemd:
– invoering van de Associate degree
– hbo aantrekkelijker maken voor vwo’ers door invoering van honours tracks voor excellente studenten en verkorte HBO-programma’s voor VWO’ers
– uitbreiding van het aantal professionele masters dat wordt bekostigd door de overheid; in die masters staat praktijkgericht onderzoek centraal.
– De titulatuur wordt zo aangepast dat er geen onderscheid meer is tussen WO en HBO titels

Van website AKKUraatd.nl

Doe mee! Deel dit bericht.