Studenten zijn woedend over de nieuwe inschrijfregeling van SSH&. AKKU-voorzitter Janssens: “Wij zijn overrompeld. De SSH& voert dit plan zonder overleg in, en dat gaat tegen alle afspraken in.”

De grootste wijziging in de nieuwe inschrijfregeling is de rigoreuze overstap van een systeem op basis van wachttijd naar een systeem met loting.

Eigenaardigheid daarbij is dat de loting voor zelfstandige woningen alleen beschikbaar komt voor studenten die al in een kamer van SSH& zitten. De SSH& stelt dat ze hiermee de doorstroom willen verbeteren, maar AKKU denkt daar anders over: “De doorstroom verbeter je door zelfstandige woningen te bouwen en niet met deze concurrentievervalsing. Het is de vraag of dit übehaupt legaal is.”

Zeker is dat SSH& de regels uit het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting overtreedt. In dat actieplan is afgesproken dat huisvesters hun beleid bespreken met onderwijsinstellingen en daarbij ook de studentenvakbonden betrekken. Dat heeft de SSH& nu niet gedaan. Janssens: “Wij eisen dat de SSH& dit plan per direct intrekt. Pas dan gaan we in overleg over een eventuele nieuwe regeling.”

Het plan van de SSH& bevat meer mankementen. Zo schiet de overgangsregeling erg tekort. Studenten die drie jaar geleden 30 euro hebben betaald en nu al drie jaar wachten op een zelfstandige woningen, worden door de SSH& uit het systeem gegooid. Het geld krijgen ze niet terug. “SSH& dupeert hiermee een hele grote groep studenten. En die zijn woedend; de hele dag al krijgen we boze studenten aan de lijn die juridische stappen tegen de SSH& willen ondernemen.”

Het plan van de SSH& bevat meer vreemde passages. Zo wordt de goed functionerende voorrangsregeling, waarbij eerstejaars in complexen als Hoogeveldt terecht kunnen, geschrapt. Ook is de SSH& voornemens om alle studenten met reisurgentie voortaan naar Vossenveld te sturen.

Doe mee! Deel dit bericht.