NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen moet als de donder werk maken van het aanpakken van de illegale kamerverhuur. Dat eisen de studentenvakbond Akku en Kamerbreed, een platform van bewonersgroepen gericht op het aanpakken van kameroverlast. 

Ze vinden het absoluut noodzakelijk dat die illegale panden snel gecheckt worden op bouwconstructies en brandveiligheid. Soms staan AKKU en Kamerbreed tegenover elkaar, bijvoorbeeld als het gaat om vermeende overlast door kamerbewoners. Maar in dit geval zijn ze het samen eens. ,,Nijmegen moet de kamerverhuur in de klauwen krijgen. We moeten misstanden niet voort laten bestaan. Veiligheid moet voorop staan”, zegt Jos Bakker van AKKU.

Overlast

Els van Daal van Kamerbreed benadrukt daarnaast dat bewonersgroepen het vermoeden hebben dat kamerbewoners in illegale panden vaker voor overlast zorgen.  ,,Is de verhuurder bekend en heeft hij een vergunning, dan zorgt hij vaker voor goede afspraken met de kamerbewoner en de buurt, merken wij.”

Illegale verhuurders onderhouden hun panden ook vaak slechter dan de legale verhuurders, stelt Van Daal. ,,En wie in een slecht onderhouden kamerpand woont, gedraagt zich daar naar is onze ervaring. Die bewoners hebben vaker lak aan de buurt.”

Onvoldoende budget

Naar schatting worden in 2.200 panden in Nijmegen illegaal kamers verhuurd. Onlangs zaten Akku, Kamerbreed en enkele legale verhuurders met de gemeente rond de tafel om  te praten over nieuwe strengere kamerverhuurregels. Volgens Bakker en Van Daal  werd daar door ambtenaren duidelijk gemaakt dat de gemeente onvoldoende budget heeft om de kamerverhuurpanden snel op illegaliteit te controleren.

Akku en Kamerbreed vinden dat laatste onbegrijpelijk. ,,We hebben net enkele branden gehad in verkamerde panden. Daarbij zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Maar hoe zeker zijn we dat in de illegale panden alle veiligheidsvoorzieningen op orde zijn? Stel je voor dat in zo’n illegaal pand brand uitbreekt en bewoners en omwonenden slachtoffer worden. Wat is dan de verantwoordelijkheid van Nijmegen?’’

Vreemd

Beide partijen wijzen erop dat Nijmegen onlangs een omzettingsvergunning  voor een woonhuis in Bottendaal naar een kamerpand weigerde en hiervoor het argument gebruikte dat rond dit pand tenminste zes illegale kamerverhuurpanden staan met een povere uitstraling die voor overlast zorgen. ,,Het vreemde is vervolgens dat Nijmegen die bekende illegale verhuurders niet aanspreekt. Onbegrijpelijk”, zegt Van Daal. ,,Zo laat Nijmegen de deur open voor huisjesmelkers om illegaal te blijven verhuren”, voegt Bakker eraan toe.

Lachertje

Nijmegen denkt na over een inkeerregeling voor illegale kamerverhuurders. ,,Dat is mooi, maar wie hier niet op ingaat wordt later nauwelijks gestraft. De boete op niet-melden is laag, een paar honderd euro. Een lachertje. Nijmegen zou naar Utrecht moeten kijken. Daar krijgt zo’n illegale verhuurder een boete  van tienduizenden euro’s”, zegt Van Daal.

Doe mee! Deel dit bericht.