Het welzijn van studenten staat de laatste jaren steeds verder onder druk. Een van de belangrijkste oorzaken van stress is nog steeds prestatiedruk. In het eerste jaar komen daarnaast nog vele omstandigheden bij met negatieve effecten op het welzijn. Denk aan het wennen aan een nieuwe leeromgeving, een kamer zoeken, een nieuw sociaal netwerk opbouwen. Wat vaak deze druk nog verder opvoert is het BSA.

AKKU is van mening dat het bindend studie-advies prestatiedruk alleen maar in de hand werkt en een negatief effect heeft op beiden welzijn en studiekeuze. Veel studenten ervaren onnodig veel stress om genoeg punten voor het BSA te halen. Dit kan komen door een slechte studiestart, mentale of fysieke gezondheidsproblematiek, of andere externe omstandigheden. Onderwijsinstellingen bieden voor sommige van deze problemen wel oplossingen zoals uitstel, maar vaak zijn deze ontoereikend en moet de student deze zelf opzoeken op het moment dat de schade al gedaan is.

AKKU is van mening dat het BSA vervangen moet worden met een non-bindend advies waar persoonlijke begeleiding centraal staat. Hiervoor hebben we al een notitie ingediend bij het College van Bestuur bij de Radboud Universiteit. Om deze notitie kracht bij te zetten en ook het probleem reeel te maken bij de bestuurders van de RU en de HAN verzamelen we nu verhalen van studenten die benadeeld zijn door het BSA. Heb jij veel stress ervaren tijdens het eerste jaar van je studie? Ben je afgetrapt van je droomstudie omdat het even wat minder ging? Ben je op een andere manier genaaid door het BSA? Laat het aan ons weten door dit meldpunt in te vullen!


Interesse in wat AKKU nog meer voor studenten doet? Klik hier!


    Mag ook anoniem!

    Deze gegevens worden alleen op de website bewaard. Als er geen mensen meer gecontacteerd worden over dit onderwerp, wordt de data verwijderd.