Wist je dat de inschrijving voor een opleiding niet afhankelijk mag zijn van andere kosten dan het collegegeld? De Rechtswinkel AKKU krijgt regelmatig vragen binnen over een toelatingstoets waarvoor een (aankomende) student moet betalen.

Het gaat hierbij om ‘gestandaardiseerde toetsen’. Dit zijn bijvoorbeeld GMAT en IETLS/TOEFL toetsen. Aan studenten wordt gevraagd om zo’n toets te doen om te bewijzen dat zij de juiste (taal)vaardigheden bezitten om tot een opleiding toegelaten te worden. De kosten voor dit soort toetsen kunnen soms tot in de honderden euro’s lopen.

Voor sommige toetsen betaal je honderden euro’s!

In 2018 heeft de minister van Onderwijs besloten dat de kosten voor deze ‘gestandaardiseerde toetsen’ niet meer aan de student in rekening mogen worden gebracht. Het is dus belangrijk om te weten dat onderwijsinstellingen een gestandaardiseerde toets wel als toelatingsvereiste mogen hanteren, maar dat het verboden is om de kosten daarvoor op studenten te verhalen.

Heeft jouw opleiding een gestandaardiseerde toets als toelatingsvoorwaarde? En vragen zij jou de kosten daarvan te betalen? Of heb je de kosten voor zo’n toets al betaald? Wij kunnen jou helpen om de betaling te voorkomen of terug te vorderen. Neem snel contact met ons op.

Doe mee! Deel dit bericht.