Als lid van een medezeggenschapsraad geniet je rechtsbescherming als je te goeder trouw een misstand meldt.

Fotograaf DirkVE onder Creative Commons licensie, niet bewerkt

Op alle hogescholen en universiteiten zijn er medezeggenschapsraden ingesteld, zodat ook studenten enige inspraak hebben op het beleid van de instelling. Meestal is hiervan geen sprake, maar soms kan er twijfel ontstaan over de rechtmatigheid van de praktijken binnen de onderwijsinstelling. Als medezeggenschapper weet je dan misschien niet precies wat te doen in zo’n situatie.

Het is dan goed om te weten dat je als lid van de medezeggenschapsraad en daarmee werknemer van de onderwijsinstelling rechtsbescherming geniet als eventuele klokkenluider. Een persoon mag geen nadelen ondervinden, wanneer hij of zij ter goeder trouw melding maakt van een misstand. Dit kan je terugvinden in artikel 7:658c BW. Hierbij is dus van belang dat je daadwerkelijk het idee hebt dat er een misstand plaatsvindt en dat je dus niet (opzettelijk) een foutieve melding doet puur om schade te berokkenen. 

Ook moet je eerst proberen de misstand intern op te lossen, door bijvoorbeeld een melding te doen bij het meldpunt van de onderwijsinstelling. Als je naar buiten wil treden met een misstand kan je eens kijken op de website van het Huis voor Klokkenluiders, deze is met de wet van 2016 opgezet om werknemers in dit soort zaken bij te staan.

Bevind jij je in een situatie waarin je niet precies weet wat te doen? Dan kan je contact met ons opnemen en zullen we je zo goed mogelijk adviseren.

Doe mee! Deel dit bericht.