Werk jij op basis van een oproepovereenkomst of een tijdelijk contract? Sinds dit jaar gelden daarover een aantal nieuwe regels. Lees snel verder om te weten wat je rechten zijn.

Veel draaideurfirma’s werken alleen nog maar met tijdelijke contracten. (foto)

In het arbeidsrecht zijn dit jaar verschillende wijzigingen ingegaan. Belangrijk is de herziene regeling over oproepovereenkomsten, waaronder nulurencontracten. Nieuw is dat zogenoemde oproepkrachten tenminste vier dagen van tevoren moeten worden opgeroepen. Zegt de werkgever een oproep af binnen vier dagen vóór de dienst? Dan heb je als oproepkracht toch recht op salaris. Deze termijn van vier dagen kan in de cao worden verkort, maar de termijn moet wel tenminste 24 uur bedragen.

Maar er zijn nog meer wijzigingen die jouw positie als oproepkracht versterken. De werkgever dient voortaan jaarlijks een arbeidsovereenkomst aan te bieden met een arbeidsomvang gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren. Handig, want dan blijf je niet voor altijd zitten met een nulurencontract.

De wetswijziging bevat ook nieuwe regels ten aanzien van tijdelijke contracten. Werkgever en werknemer kunnen voortaan namelijk drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar aangaan. Het contract dat daarop volgt moet een vast contract zijn. Voorheen moest de werkgever na twee tijdelijke contracten al besluiten of deze je een vast contract wilde aanbieden.

Heb je vragen over je rechten als werknemer? De Rechtswinkel AKKU staat voor je klaar.

Doe mee! Deel dit bericht.