Zit jij in het eerste jaar van een studie, dan krijg je te maken met het bindend studieadvies, meestal afgekort tot BSA. Dit is een minimaal aantal studiepunten wat je moet behalen om door te mogen gaan met jouw opleiding. Hoe dit precies werkt, legt Rechtswinkel AKKU uit in deze wekelijkse blog.

In het beste geval heb je natuurlijk sowieso een positief advies.

Aan het eind van het jaar krijg je een negatief of positief studieadvies, afhankelijk van hoeveel punten je hebt behaald. Een vereiste voor het bindend studieadvies is dat de opleiding jou halverwege het studiejaar een voorlopig studieadvies moet geven. Gebeurt dit niet mag je dus, ongeacht eventuele onvoldoende resultaten, door met de opleiding.

Helaas kunnen resultaten weleens vanwege persoonlijke omstandigheden lager uitvallen dan jouw potentieel. Daarom kan de opleiding ook bij het niet halen van de vereiste studiepunten een positief studieadvies geven. Van belang is dat de opleiding af weet van deze omstandigheden, dus meldt deze altijd meteen aan jouw studieadviseur, mentor of decaan.

Tegen een BSA besluit kan altijd beroep worden ingesteld. Dit doe je in eerste instantie bij de examencommissie, die het besluit hebben gemaakt. Heb jij vragen over de BSA of ben je het oneens met jouw BSA besluit? Neem dan contact op of kom langs op een van onze spreekuren op dinsdag en woensdag!

Doe mee! Deel dit bericht.