Foto: Pim van Tend, Creative Commons licentie, bijgesneden.

Nijmeegse gemeenteraad neemt motie aan om bij het reguleren van verkamering het kamertekort tegen te gaan.

De Nijmeegse gemeenteraad heeft op 23 september besloten om verkamering anders te gaan reguleren. Naast een huisvestingsverordening komt er een facet-bestemmingsplan. Hiermee kan de gemeente andere eisen aan verkamerde panden stellen (denk aan bijvoorbeeld fietsenrekken) en staat de gemeente niet met lege handen als de huisvestingsverordening door de rechter wordt vernietigd. De houding van de gemeente Nijmegen naar verkamering  verandert hierdoor van ‘ja, mits’’ naar ‘nee, tenzij’. Studentenvakbond AKKU twijfelt al langer aan deze manier van reguleren, omdat het  kan zorgen voor een nog groter kamertekort.

Begin september sprak Menno Uphoff namens AKKU de gemeenteraad toe om het studentenbelang te verdedigen. De gemeenteraad wilde enkel stemmen of er wel of niet een facet-bestemmingsplan gemaakt moest worden. Al snel werd echter duidelijk dat een dergelijk plan het kamertekort nog erger kan maken. Ook had de gemeente geen duidelijke plannen om het huidige tekort van 2100 kamers daadwerkelijk aan te pakken. Dit terwijl het tekort nu al grote gevolgen heeft, zoals dat de gemiddelde student in Nijmegen per maand 80,- meer aan huur betaalt dan is toegestaan door de krappe woningmarkt voor studenten.

Door de gemeenteraad werden meerdere moties ingediend om het kamertekort aan te pakken. Raadslid voor GroenLinks Cherelle de Leeuw diende een motie in om met belanghebbenden in gesprek te gaan én het kamertekort actief te verminderen. Het punt om in gesprek te gaan met belanghebbenden is helaas weggestemd door de raad. Wel moet Nijmegen actief gaan sturen op meer studentenkamers en de gemeenteraad hierover informeren. Een motie van de PvdA om het marktaandeel van de SSH& te vergroten wordt later behandeld. Ook werd een amendement van D66 tegen het ‘nee, tenzij’-principe weggestemd. 

Studentenvakbond AKKU is blij dat de gemeente het kamertekort actief wil verminderen. Wel blijft de bond waakzaam voor als het facet-bestemmingsplan wordt gepresenteerd in 2021. De gemeenteraad heeft al het signaal gegeven dat het kamertekort verminderd moet worden. De uitwerking van het plan moet er dan ook voor zorgen dat het tekort niet nog erger wordt en er voldoende plek is voor studenten in Nijmegen. 

Studentenvakbond AKKU zet zich in voor studentenbelangen, onder andere op het gebied van huisvesting.

Doe mee! Deel dit bericht.