Veel studenten komen met de vraag hoe het zit met het collegegeld wanneer zij met een tweede studie beginnen.

Het instellingscollegegeld is vaak hoger dan het wettelijke collegegeld, daarom moet je hier eerst onderscheid tussen maken.

Hierbij is allereerst van belang een onderscheid te maken tussen wettelijke collegegeld en instellingscollegegeld. Het eerste is een door de overheid vastgesteld bedrag, het tweede is een bedrag vastgesteld door de instelling zelf. Het instellingscollegegeld komt vaak op een veel hoger bedrag dan het wettelijk collegegeld en wordt betaald door studenten die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben.

Wanneer je als student van plan bent een tweede studie te volgen, is het raadzaam hiermee te beginnen op het moment dat je nog bent ingeschreven bij je eerste studie. In die situatie betaal je namelijk slechts het wettelijk collegegeld, ook gedurende de hele tweede studie. Dit kan je doen door het afstudeertraject van je eerste studie uit te stellen of door een verzoek in te dienen bij de examencommissie om de afstudeerdatum op een later tijdstip vast te stellen.

Wil je een tweede studie gaan volgen, en vraag je je af of je wettelijk- of instellingscollegegeld moet betalen? Neem dan contact op met de AKKU rechtswinkel of kom langs op een van onze spreekuren!

Doe mee! Deel dit bericht.