Veel studenten lopen door de coronacrisis studievertraging op. Het is van groot belang om hier snel melding van te maken. Je recht op compensatie kan anders vervallen.

De klok tikt: doe snel melding van je studievertraging

Kort nadat de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd en de Radboud Universiteit haar deuren sloot, publiceerden wij op onze website een bericht over de mogelijkheid om compensatie te krijgen voor studievertraging. Als je hier gebruik van wilt maken, moet je nu in actie komen.

Het profileringsfonds
Er bestaat namelijk al lange tijd een compensatieregeling voor studenten met studievertraging: het zogenaamde profileringsfonds. Met dit wettelijk verplichte fonds wordt compensatie geregeld voor gevallen van een onvoldoende studeerbare opleiding. Hiervan is sprake wanneer je redelijkerwijs niet nominaal kunt afstuderen. Denk hierbij aan practica die niet doorgaan, een stage die stilligt of tentamens die niet worden aangeboden. Kortom, je hebt recht op compensatie als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen omdat de opleiding je daar geen mogelijkheid toe biedt. Hiervan is ook sprake van wanneer je studielast volgend jaar boven de 60 ECTS komt omdat je onderdelen moet inhalen die nu niet gegeven worden. Dat is namelijk een onredelijk hoge studielast.

Destijds was ons advies om af te wachten en de officiële kanalen in de gaten te houden. Het lag namelijk voor de hand dat instellingen met een generieke regeling of een standaard aanmeldprocedure zouden komen. Elders in het land zijn dergelijke procedures ook opgezet, maar aan de Radboud Universiteit blijft communicatie nog altijd uit. Nu het einde van de aanvraagtermijn afloopt, adviseren wij dan ook om snel een aanvraag in te dienen.

De termijn
Hoe zit het dan met die termijn? In de Regeling FONDS 2018-2020 wordt gesteld dat je melding van je vertraging moet maken bij de studentendecaan. Deze melding moet “zo spoedig mogelijk plaatsvinden, maar in ieder geval binnen 3 maanden na het ontstaan van (1) de persoonlijke omstandigheid, of (2) de studievertraging als gevolg daarvan.” Uitgaande van de sluiting van de Radboud Universiteit, die op 15 maart gecommuniceerd is, verloopt de termijn dus op 15 juni. In sommige gevallen kun je beargumenteren dat je vertraging pas later duidelijk werd, en heb je dus langer de tijd. Maar voor de zekerheid kun je net zo goed nu meteen melding doen.

Landelijke regeling
De laatste weken hebben wij ons ook op landelijk niveau hardgemaakt voor een compensatieregeling. Onder grote druk van onze betrokken achterban heeft het kabinet nu ook een regeling getroffen. Veel studenten vallen in deze regeling echter buiten de boot, of weten pas volgend jaar of het lukt om aan de voorwaarden te voldoen. Bovendien compenseert deze landelijke regeling enkel het extra collegegeld dat je door de vertraging betaald. Het profileringsfonds biedt een hogere compensatie. Wij adviseren dan ook om hoe dan ook een melding te doen via het profileringsfonds.

Hoe doe je een melding?
Melding doen is vrij eenvoudig. Je kunt simpelweg een mail sturen naar de studentendecaan via studentendecanen@dsz.ru.nl. Je kunt ook een afspraak maken via de website. Voor je dossier is het echter zeer belangrijk om zwart-op-wit te hebben dat je binnen drie maanden melding hebt gedaan.

Er zijn geen vereisten aan je melding. Je kunt je hele situatie uitleggen en inschatten hoe groot je vertraging is, maar ook een korte melding doen. Vermeld wel duidelijk dat je aanspraak wilt maken op compensatie in het kader van een ‘onvoldoende studeerbare opleiding, zoals bedoeld in Hoofdstuk 2, Artikel 1.1 sub van de Regeling FONDS 2018-2020’.

En hoe gaat het dan verder?
In een gesprek met de studentendecaan bespreek je vervolgens hoe je de vertraging kunt beperken. Aan het einde van het studiejaar wordt vastgesteld hoeveel vertraging je daadwerkelijk hebt opgelopen. Op basis daarvan wordt je compensatiebedrag vastgesteld en kun je een verzoek doen tot uitbetaling.

Het ligt voor de hand dat de Radboud Universiteit meer aanvragen binnenkrijgt dan anders, en dat er zich problemen gaan voordoen in de afhandeling. Dit is geen reden om je te laten afwimpelen of je aanvraag in te trekken. Maar houd dit wel in je achterhoofd als je aanvraag niet zo soepel loopt als je zou willen. Het is niet jouw schuld dat je vertraging oploopt, maar ook zeker niet van de medewerkers die je aanvraag moeten afhandelen.

Kom je er niet uit?
De Rechtswinkel AKKU staat voor je klaar. Zij kunnen je helpen als je het aanvraagproces niet snapt, of om in bezwaar te gaan als je aanvraag wordt afgewezen. Je kunt hen het snelst bereiken via het contactformulier op de pagina van de Rechtswinkel AKKU.

Doe mee! Deel dit bericht.