In de Landelijke Actieweek van de LSVb zal op dinsdag 20 maart een studentendemonstratie plaatsvinden in Nijmegen. In een wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra wordt voorgesteld om de studiefinanciering in de masterfase af te schaffen, het OV-recht in te korten en de regels voor een aanvullende beurs aan te passen. Op 20 maart zullen studenten om 13.30u bij Centraal Station verzamelen, om vanuit daar een mars naar de Grote Markt te laten plaatsvinden. Aldaar zullen Tweede Kamerleden, de voorzitter van de LSVb en anderen de studenten toespreken.

Ben jij er bij? Meld je dan aan bij het facebook event !

Maatregelen als het afschaffen van de studiefinanciering in de masterfase, het inkorten van de ov-kaart en de nieuwe regels rondom de aanvullende beurs zorgen ervoor dat studeren niet langer voor iedereen toegankelijk is en bovendien de kwaliteit niet wordt verbeterd. Studenten worden met torenhoge studieschulden opgezadeld. Ook veranderen wederom, net als bij de invoering van de Halbeheffing, de ‘spelregels’ gedurende het ‘spel’. Studenten zullen noodgedwongen kortere masters of zelfs helemaal geen master meer doen. Wisselen van studie is onbetaalbaar geworden. Veel studenten zullen slechts hun bachelors afmaken, ook al weten ze dat ze het zichzelf daarmee, in deze maatschappij, alleen maar lastiger maken.
Deze opeenstapeling van bezuinigingen brengt in sneltreinvaart de langzaam opgebouwde toegankelijkheid en de hoge kwaliteit van onderwijs in een neerwaartse spiraal. Wij raken als samenleving een belangrijke kennisbron kwijt. Persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing worden hierdoor sterk ontmoedigd.

Daarom zullen we over moeten gaan tot actie. Op 1 maart in een breed gedragen vergadering van een zestigtal studenten en een tiental organisaties besloten om op 20 maart te demonstreren. Om 13.30u zullen we dus verzamelen op het centraal station, daarna zal er een mars naar de Grote Markt zijn. Aldaar zullen Tweede Kamerleden, de voorzitter van de LSVb, en anderen ons toespreken.

Doe mee! Deel dit bericht.